Doktorander fick inblick i framtidens Scania

måndag, december 12, 2016

När SHCs doktorandnätverk samlades på Scania nyligen, var det för att lära sig mer om hur fordonstillverkaren arbetar med elektrifiering och vilken kompetens som kommer att krävas de kommande åren.

Maria Taljegård
Maria Taljegård fick svar på några av sina forskningsfrågor under besöket på Scania.

Vilken kompetens kommer de stora fordonstillverkarna leta efter den närmaste framtiden, och vilken kunskap kommer att krävas för att utveckla morgondagens tunga fordon? Svaren på sådana frågor kan vara avgörande för doktorander som överväger en karriär inom fordonsindustrin.

När SHCs doktorandnätverk samlades i Södertälje i november, var det för att lära sig mer om hur Scania arbetar med elektrifiering och vilken kompetens fordonstillverkaren kommer att kräva under de kommande åren. En grupp på trettiotalet doktorander togs emot på Scania, för presentationer av el- och hybridfordonsteknologi, tekniktrender ur företagets perspektiv och en rundtur på området.

En av de doktorander som tog chansen att få sina frågor besvarade var Maria Taljegård, doktorand i Energiteknik på Chalmers.

-Det var intressant att få veta att Scania verkligen ser elektrifiering som en möjlighet, och att de tittar på både elvägar, batterier och vätgas, säger Maria Taljegård. Eftersom presentationerna vi fick höra rörde flera olika aspekter tror jag att de flesta av deltagarna fick ut något av besöket, oavsett forskningsinriktning. Sjäv fick jag svar på mina frågor om batterianalys och Scanias metodmässiga arbete med elektrifierade lastbilar.

Under det två dagar långa mötet hann doktoranderna även nätverka med varandra, berätta om sin egen forskning och köra ”speed dating” för att hitta nya forskningskontakter. Maria Taljegård förklarar att doktorandnätverket är en viktig plattform för att träffa andra doktorander inom samma område och lära känna dem som arbetar vid andra universitet.

-Den här gången träffade jag två eller tre doktorander som jag kan ha ytterligare utbyte med om min forskning, berättar hon.

SHC doktorsavhandling nätverk välkomnar alla doktorander från svenska universitet vars forskning är relevant för el- och hybridfordon och den omgivande infrastrukturen. Nätverkets medlemmar bjuds in till SHCs evenemang och doktorandkurser, och till återkommande nätverksaktiviteter som anordnas av projektledaren Fernanda Lodi Marzano, forskare vid Uppsala universitet.

Vill du bli medlem i SHCs doktorandnätverk? Läs mer här >>

Text: Emilia Lundgren