Linda Olofsson i Studio Ett 

fredag, oktober 18, 2019

”Vi är väldigt väl rustade här i Sverige”

Den svenska fordonsindustrin är enormt viktig för svenskt näringsliv. Nu står vi inför den största omställningen i modern tid. Vår föreståndare Linda Olofsson har träffat Studio Etts reporter Victor Jensen för att prata om utmaningarna med omställningen, där Sverige har en världsunik möjlighet att bli ledande.

– Jag tror att vi är väldigt väl rustade här i Sverige, men det kommer att kräva en hel del kompetensförsörjning och utveckling.

En stor fördel är att vi är vana att samarbeta i Sverige, och det är något som Linda tror kommer bli viktigare framöver.

– Vi kan dela utmaningarna öppet med varandra. Vad är det vi behöver forska på och lösa? Det är en utav våra viktigaste konkurrensfördelar när det gäller att behålla en ledande position.

Hör hela reportaget i Studio Ett här: 
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7321640


Efterlyser samverkan

Att den svenska fordonsindustrin ligger bra till är något som även Darja Isaksson, Vinnovas generaldirektör, skriver under på. I en intervju med branschorganisationen Fordonskomponentgruppen (FKG) poängterar hon att Sverige har den ledande kompetens som krävs för att ställa om till ett hållbart transportsystem. Och att vi rankas som nummer två på Global Innovation Index är något vi kan vara stolta över.

– Men ska vi kunna fortsätta att ha den ställningen krävs det att vi klarar av att få till det livslånga lärandet på riktigt, och att vi utvecklar vår samverkan ytterligare, säger hon till FKG.