Stadig grund för forskning på nästa generation batterier

onsdag, november 30, 2016

robert-dominko_680px
Robert Dominko från NIC, Ljubljana berättade om magnesiumbatterier.

Ett hundratal deltagare kom för att lära sig mer om framtidens fordonsbatterier på workshopen ”Next Generation Batteries”. -Vi bygger en stadig grund för fortsatt svenskt forskning och utveckling, säger arrangören Patrik Johansson.

Litiumjonbatterier dominerar ännu elfordonsindustrin, men andra batterikemier – ibland kallade Nästa Generation Batterier (NGB) – är på väg att växa fram. Intresset från industrin och den akademiska världen för dessa kemier tilltar. Det var tydligt på förra veckans workshop ”Next Generation Batteries” då ett hundratal personer kom för att lära sig mer om framtidens fordonsbatterier.

-Jag såg många livliga diskussioner utvecklas, så jag är mycket nöjd med dagen, säger Patrik Johansson, professor vid institutionen för Fysik, Chalmers, som organiserade workshopen tillsammans med SHC. Han understryker behovet av plattformar som SHC för att möjliggöra enkel kommunikation mellan akademi och industri.

-Den stora optimismen för NGB är uppmuntrande. I kombination med viss verklighetsförankring bygger vi nu en solid grund för fortsatt svenskt forskning och utveckling.

Både svenska och internationella forskare presenterade sitt arbete med olika batterikemier under dagen, bland dem Rosa Palacín från ICMAB-CSIC, Barcelona och Robert Dominko från NIC, Ljubljana. Bättre tillgång till resurser för viktiga komponenter, möjlighet till högre energitäthet och lägre kostnad jämfört med litiumjonbatterier var några av de argument som talarna framförde för att utveckla NGB. Fordonsindustrin syn på NGB gavs av Anna Teyssot från Renault.

-Jag riktar ett varmt tack till alla talare för att de tog sig an uppgiften att presentera komplexa ämnen för en bred målgrupp, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer:

Magnus Karlström har skrivit en utförlig sammanfattning av workshopen i nyhetsbrevet OmEV >>

Text: Emilia Lundgren