Tekniska detaljer i fokus vid temakonferens Elektriska maskiner och drivsystem

tisdag, maj 22, 2018

Den 16 maj 2018 bjöd Swedish Electromobility Centre med temaområdet Elektriska maskiner och drivsystem in till temakonferens – en mötesplats för forskare och ingenjörer från både näringslivet och akademin där de får diskutera den senaste tekniska utvecklingen inom området.

Konferensen hölls vid historiska och vackra Kulturen i Lund. I en solig och varm sommarmiljö kunde deltagarna inhämta kunskap från ett spännande tekniskt program med tre olika ämnen: modellering och testning av elektriska drivsystem, okonventionell maskindesign, samt systemkoncept och analys.

Evenemanget lotsades på ett smidigt sätt av temaforskare Francisco Márquez, och vi fångade honom för att ställa några frågor om konceptet och resultatet av dagen.

Fran, vad var syftet med temakonferensen?

– Att samla så många forskare som möjligt från temaområdet Elektriska maskiner och drivsystem för att diskutera de tekniska detaljerna från några av de projekt som finansieras av centret – tiden räcker inte till för att diskutera dem allihop! Att ordna ett heldagsevent möjliggör också mer djupgående diskussioner, både under presentationerna och frågestunderna och under minglet vid lunchen och fikapauserna.

Vad var ditt intryck av dagen?

– Det var en mycket produktiv dag! Inte nog med att vi fick lära oss detaljerna från några projekt som inte hade presenterats tidigare, det var också en del nya ansikten – både från centret och utanför – och en fantastisk gästpresentation från AVL Germany om nya tekniker för elmotor-emulering.

Andra höjdpunkter från presentationerna? 

– Alla presentationerna var verkligen intressanta, med en starkt tekniskt detaljfokus istället för bara en allmän översikt. Personligen gillade jag presentationerna som fokuserade både på elmaskiner – dynamisk testning och förluster – och omvandlare, med elmotor-emuleringen. Å andra sidan, presentationen om hur växelströmmar påverkar åldrande av batterier var också utmärkt och kan vara ett intressant ämne för gemensam forskning med tema Energilagring!

Vilken respons fick du från deltagarna efteråt?

– Alla verkade nöjda med resultatet! De flesta deltagarna uppskattade kvaliteten på presentationerna, att de var tekniskt fokuserade snarare än kommersiella eller mer allmänt hållna. De uttryckte också att det var trevligt med en hel dag för att kunna ”glömma” kontorsarbetet och fokusera på intressanta tekniska diskussioner, med direkt tillgång till de som genomför forskningen.

Hur går ni vidare efter den här konferensen?

– Vi planerar nu de kommande aktiviteterna till hösten. Som vanligt kommer vi att försöka fokusera på de aspekter som bedöms intressanta av våra parter i centret, både från näringslivet och akademin. Dessutom kommer vi garanterat att delta i Roads to the Future – centrets stora generella konferens. Håll er uppdaterade!

Text och foto: Daniel Karlsson